Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 1 h
Sos cytrynowy z chilli:
Pstrągi opłucz i osusz. Wykonaj kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie skrop sokiem z cytryny, natrzyj rozdrobnionym czosnkiem, oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż po 1 plasterku cytryny i połowie natki pietruszki.
W garnuszku roztop masło, dodaj skórkę otartą z cytryny, miód, drobno posiekaną papryczkę chilli, natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polej pstrągi zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
Pstrągi grilluj lub piecz w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 - 20 minut w temperaturze 250 stopni. Ryby podawaj z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką i sosem cytrynowym.