Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Młode ziemniaczki z grilla z pesto z jarmużu

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: ok. 45 min

 

SKŁADNIKI:

  • 45 g jarmużu, tylko liście 
  • ½ ząbka czosnku 
  • 25 g orzechów nerkowca 
  • 20 g parmezanu
  • 60 g oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do ziemniaków)

Wykonanie:

Jarmuż dokładnie umyj, osusz, oderwij miękkie liście i odważ pożądaną ilość. Umieść w pojemniku rozdrabniacza. Dodaj obrany czosnek, podprażone orzechy nerkowca, pokruszony parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Wlej oliwę i zmiksuj na pesto. Jeśli wyszło za gęste dolej nieco zimnej wody. 

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedź i przełóż do miski. Dodaj oliwę, sporą szczyptę soli i delikatnie wymieszaj. Ziemniaki grilluj do miękkości na złoty kolor. Podawaj gorące z pesto z jarmużu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!