Ilość porcji: ok. 4 - 5
Czas przygotowania: 50 min
Pesto pietruszkowe:
Dodatkowo:
Frytki z młodych ziemniaków:
Pesto pietruszkowe:
Natkę umyj, osusz i lekko rozdrobnij. Przełóż do naczynia blendera. Dodaj oliwę, orzechy, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, parmezan, sól i pieprz do smaku. Miksuj, aż masa stanie się płynna i jednorodna.
UWAGA: Z przepisu pesto wychodzi sporo, dlatego niewykorzystaną porcję przechowuj w słoiczku dopełnionym oliwą z oliwek, tak aby przykryła powierzchnię pesto. Wykorzystaj do makaronu lub zapiekanek.
Mięso:
Filety z kurczaka pokrój w dłuższe paski i przełóż do miski. Dodaj ok. 2 - 3 łyżki pesto pietruszkowego i wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie smaż mięso na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy lub grilluj z obu stron.
Frytki z młodych ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, pokrój na frytki (nie obieraj!) i przełóż do miski. Wlej olej i wymieszaj, tak aby ziemniaki dokładnie były pokryte olejem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra - dół) na około 35 - 40 minut. W połowie pieczenia frytki przemieszaj, aby zrumieniły się ładnie z obu stron. Podawaj posolone z mięsem marynowanym w pesto pietruszkowym.