Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4
Zobacz też: ROLADKI Z SAŁATY Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE
Na patelni na maśle zeszklij pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Połowę zeszklonej cebuli dodaj do mięsa mielonego, na drugą połowę cebuli dodaj obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Duś pod przykryciem do miękkości, jeśli pieczarki zaczną się przypalać podlej je niewielką ilością wody. Pieczarki dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Zmielone mięso wraz z cebulą umieść w misce, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki.
Rozgrzej natłuszczoną oliwą patelnię i przesmaż pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Na przesmażone pulpeciki wlej bulion, dodaj przesmażone pieczarki z cebulą. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do bulionu śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość mieszaj do zgęstnienia. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. Pulpety podawaj z upieczony w piekarniku ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem.
Zobacz też: KOTLECIKI JAJECZNE Z PĘCZAKIEM