Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z grillowanych warzyw

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor żółty
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści mieszanki sałat
  • 100 g sera feta
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Wykonanie:

Cukinię pokrój w plastry razem ze skórką. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka.

Pokrojone warzywa przełóż do miski. Oliwę z solą i pieprzem połącz. Wymieszaj dokładnie z pokrojonymi warzywami. Warzywa rozłóż partiami na grillu, obsmaż z obu stron. Pod koniec grillowania nałóż dosłownie na chwilę pomidorki koktajlowe oraz żółtego pomidora pokrojonego w ćwiartki na grill. Podsmaż. 

Ugrillowane warzywa ułóż na mieszance sałat na sporym półmisku, posyp pokruszonym serem feta, polej wcześniej przygotowanym sosem i posyp świeżą bazylią.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!