Czas przygotowania: 1 h 15 min
Liczba porcji: 4
Domowy makaron
Farsz
Beszamel
Dodatkowo:
PRZYGOTOWANIE
Makaron
Mąkę wysyp na stolnicę, uformuj dołek, wsyp sól i wbij jajka. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Powinno być twarde, ale dość elastyczne. Następnie przykryj je miską i odstaw na 30 minut do „odpoczęcia”. Makaron podziel na 4-5 porcji. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (możesz się wspomóc maszynką do makaronu) i wytnij kształt serca od foremki.
Zobacz też: MAKARON Z WARZYWAMI
Farsz
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Kolejno dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smaż przez chwilę. Wrzuć mielone mięso oraz pokrojone suszone pomidory. Gdy stanie się złote, dodaj pomidory z puszki. Duś na małym ogniu przez kwadrans i przypraw ziołami, solą oraz pieprzem.
Foremkę posmaruj masłem i ułóż pierwszą warstwę makaronu. Pokryj go porcją farszu i przykryj kolejną warstwą. Czynność powtórz. Ostatni płat makaronu pozostaw bez sosu. Przygotuj beszamel.
Zobacz też: MAKARON Z PESTO I CUKINIĄ
Beszamel
Na patelni rozgrzej masło. Następnie rozprowadź w nim mąkę i smaż, aż pojawią się bąble powietrza. Kolejno powoli zacznij wlewać mleko, energicznie mieszając zawartość patelni. Gotowy beszamel przypraw solą oraz gałką i wylej na lasagnę. Wierzch udekoruj koktajlowymi pomidorkami. Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 25-30 minut, aż się zarumieni.