Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Łódeczki z suszonymi pomidorami

Czas: 45 min
Ilość porcji: ok. 30 sztuk

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 180 g kwaśnej śmietany 18% Miletto
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 400g ulubionej kiełbasy
  • ok. 150 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu
  • świeży tymianek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Kwaśną śmietanę, oliwę z oliwek, sól, cukier, paprykę i mąkę wymieszaj w misce za pomocą miksera. Wyłóż wyrobione ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na cienko ok. 3mm, szklanką wycinaj koła.

Nadzienie: Cebulkę posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy, następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok 4-5 minut co jakiś czas mieszając, następnie przełóż do miski. Dodaj posiekane w drobną kostkę suszone pomidory, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Nadzienie rozłóż na środek każdego koła, zlep rogi tak, aby powstały łódeczki. Układaj je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Wypieczone łódeczki udekoruj tymiankiem i podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!