Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Marynata do łososia :
Łososia opłucz i osusz. Wszystkie składniki marynaty, oprócz płatków chili wymieszaj. Łososia przełóż do miseczki, zalej marynatą i odstaw na 1h.
Cukinię umyj i osusz. Przy wykorzystaniu specjalnej obieraczki do julienne lub maszynki (spiralizera) zrób z cukinii paseczki, jak na spaghetti. Możesz też wykorzystać szatkownice ręczną do warzyw (mandolinę) lub obieraczkę do warzyw robiąc szerokie, ale cienkie wstążki, jak makaron pappardelle.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż na rumiany kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Przełóż na patelnię cukinię i mieszaj od czasu do czasu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna i sprężysta, przez ok. 3 - 4 minuty. Pod koniec dodaj posiekane suszone pomidory, a na sam koniec dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z funkcją grzania góra - dół ok. 7 - 8 minut. Soki pozostałe z pieczenia łososia wlej do odcedzonego, ugotowanego al dente makaronu i wymieszaj. Przełóż na talerze. Na makaron wyłóż cukinię oraz kawałek łosia. Całość posyp płatkami chili.