Ilość porcji: 4 - 5
Czas przygotowania: 45 minut
Pieczarki oraz grzyby oczyść, szybko opłucz i dokładnie osusz. Pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i co chwilę mieszając zeszklij ją na umiarkowanym ogniu. Pod koniec dodaj obrny i posiekany czosnek i krótko podsmaż mieszając. Dodaj pieczarki, grzyby i duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Całość przełóż do naczynia blendera, dodaj migdały, bazylię, tymianek, oliwę i miksuj ok. 15 sekund. Całość powinna być zblendowana w stopniu umiarkowanym, nie na gładkie puree. Przełóż pesto do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Dodaj parmezan, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podawaj z grzankami lub jako dodatek do makaronu.