Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Gulasz z chorizo i ciecierzycą

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2h

 

Składniki:

  • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g batatów
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 80 g liści szpinaku
  • 250 g ciecierzycy z puszki

Wykonanie:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż na patelni razem z czosnkiem z łyżką oliwy. Do przesmażonej cebuli dodaj posiekaną w drobną kostkę marchewkę. Dodaj bulion, pomidory z puszki, kawałki batatów, liść laurowy, sól, mieloną paprykę i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie przesmaż na patelni plastry chorizo. Smaż z każdej strony, do momentu, aż będzie rumiane, odstaw. Do zupy dodaj świeży szpinak, ciecierzycę i usmażone chorizo. Gotuj ok. 5-10 minut.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!