Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3-4
*Masło klarowane
Pieczone ziemniaki
Mięso
Masło klarowane: Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż się roztopi. Zdejmij rondelek z palnika i zdejmij łyżką powstałą na powierzchni “białkową” pianę. Powierzchnia masła powinna być czysta. Masło przelej powoli, małym strumieniem do miseczki/pojemnika, tak aby nie dostała się do niego również białko, które osiadło się na dnie rondelka. Niewykorzystane masło przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce. Klarowane masło idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia ciast, gotowania oraz sosów.
Ziemniaki z ziołowym masłem klarowanym: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej klarowane masło, dodaj 2 gałązki pietruszki, ziemniaki i smaż z każdej strony na średniej mocy palnika na złoty kolor. Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem. Gałązki pietruszki usuń z patelni. Ziemniaki zdejmij z palnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Mięso: Kurczaka umyj i rozbij na cienkie filety. Pokrój na cieńsze paski. Mięso dopraw solą i pieprzem. Maczaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj w mieszance bułki tartej oraz płatków migdałowych. Smaż z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Smaż na średniej mocy palnika, aby migdały się nie przypiekły. Podawaj z ziemniakami.
*pietruszkę możesz zastąpić np. rozmarynem lub tymiankiem.