Ilość porcji: ok. 2 - 3
Czas przygotowania: 1 h + czas na marynowanie ok. 12h
Marynata:
Dzień przed pieczeniem przygotuj marynatę do żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki. W razie potrzeby dodaj więcej soli. Żeberka dokładnie umyj, osusz i pokrój na kawałki z dwoma - trzema żebrami. Włóż do głębokiego naczynia, natrzyj marynatą, dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. W trakcie marynowania przemieszaj żeberka 2 - 3 razy.
Kolejnego dnia wyjmij żeberka z lodówki. Folię aluminiową podziel na większe kawałki. Smaruj każdy kawałek folii odrobiną marynaty, umieść 1 - 2 kawałki żeberka, polej z wierzchu marynatą i szczelnie zawiń w folię. Tak, aby w trakcie pieczenie nie wypływała marynata z folii.
Żeberka układaj na ruszt i grilluj (nie nad żarem) ok. 2,5 - 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuń żeberka nad żar i grilluj chwilę, aż się zarumienią.