Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Podudzia z duszonymi warzywami i oliwkami

Ilość porcji: ok. 3 - 4

Czas przygotowania: 1h

 

SKŁADNIKI

  • 800 g podudzi z kurczaka (ok. 8 sztuk)
  • 400 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 zielonych oliwek 
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • ok. 150 ml bulionu warzywnego lub wody

Wykonanie:

Dzień wcześniej przygotuj mięso. 2 ząbki czosnku drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dodaj nieco soli, pieprzu oraz ½ łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Przyprawy dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Wstaw na całą noc do lodówki. 

 

Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cukinię na plasterki, oliwki odsącz z zalewy. Cebulę i  czosnek drobno posiekaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, cebulę i czosnek. Smaż razem przez 5 - 6  minuty obracając w trakcie. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przykryj pokrywką i duś ok. 25 - 30 minut do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlej całość bulionem lub wodą. Dodaj cukinię i paprykę. Duś ok. 10  - 15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec dodaj oliwki,  natkę pietruszki i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!