Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3-4
Do podania:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle i oliwie na złoty kolor. Minutę przed końcem smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i smaż cały czas mieszając. Dodaj ricottę, mleko, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Do odcedzonego makaronu wlej sos, dodaj parmezan, słonecznik i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty dolej więcej mleka.
Od szparagów odetnij zdrewniałą końcówkę. Wstaw pionowo do garnka, wlej wodę, tak aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodaj do wody cukier, sól i odrobinę masła Szparagi gotuj ok. 3,5 minuty. Makaron podawaj z dodatkiem szparagów.