Ilość porcji: 3
Placki ziemniaczane:
Pieczone pomidorki:
Do podania:
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach do większej miski. Odstaw na ok. 10 minut nie mieszając ziemniaków. W trakcie odlewaj sok zbierający się z ziemniaków przechylając miskę, ale nadal nie mieszając ziemniaków. Pod koniec odsączania dociśnij dłonią ziemniaki do miski i odlej pozostały sok. Dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko, sól, pieprz i wymieszaj.
Smaż na rozgrzanym maśle niewielkie, cienkie placuszki (na średniej mocy palnika) ok. 2 - 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i kwaśną śmietaną.
Pieczone pomidorki:
Pomidorki umyj, przekrój na połowę i przełóż do naczynia żaroodpornego. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia z pomidorkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i zapiekaj w temperaturze 180 stopni ok. 35 - 40 minut, aż papryka będzie miękka. W połowie pieczenia wymieszaj.