Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą

Ilość porcji: 3 - 4

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki zielone gruntowe
  • 1 papryczka chilli
  • 5 pomidorów suszonych w oleju
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżki miodu
  • ½ łyżki musztardy francuskiej

Wykonanie:

Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj przyprawę uniwersalną, pieprz, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie smaż na rozgrzanej patelni do miękkości. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. 

Cebulę obierz i pokrój w drobno kostkę. Przesyp do większej miski. Dodaj kuskus, wystudzonego kurczaka, ogórki zielone, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki i papryczkę chilli pokrojoną w cienkie plasterki. Dodaj ser feta pokrojony w kostkę i koperek. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do sałatki i wymieszaj. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!