Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 3 h
Tzatziki:
Chlebki naan:
W misce wymieszaj musztardę, oliwę, przyprawę sól i pieprz. Kawałki karkówki włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ułóż na ruszcie zamarynowane mięso z gałązkami rozmarynu i grilluj do momentu aż uzyska odpowiednią miękkość.
Sos tzatziki: Ogórek umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Dopraw solą i odstaw na ok. 5 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij je z soku. Do miski ze startym ogórkiem dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej żeby smaki się przegryzły.
Chlebki naan: Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letniej wodzie wraz z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wymieszaj z solą oraz czarnuszką. Wlej gotowy zaczyn, roztopione masło oraz jogurt. Zacznij zagniatać ciasto. Po około 10 minutach powinno być bardzo elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 10-12 porcji. Z każdej z nich uformuj kulę i rozpłaszcz ją na blacie podsypanym mąką na placek o średnicy około 15 cm. Tak przygotowane chlebki naan odstaw na 15 minut pod przykryciem.
Po tym czasie rozgrzej mocno patelnię. Zmniejsz ogień do minimum i piecz kolejno chlebki naan pod przykryciem do złotobrązowego koloru przez około 3-4 minuty z każdej strony. Po upieczeniu zawiń je w czystą ściereczkę, aby zachowały świeżość i były ciepłe po przygotowaniu całej partii.
Chlebki naan podawaj z karkówką i sosem tzatziki.