Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 min.

 

SKŁADNIKI:

  •  około 400 g - 500 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

Fasolkę umyj i odetnij twarde końcówki. Gotuj do miękkości w lekko osolonym i osolonym wrzątku. Odcedź.

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i zaczną rozpadać się tworząc gęsty sos. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą pieprzu cayenne. Gotuj już bez przykrycia, aż sos wyraźnie się zredukuje. Sos przelej do naczynia żroodpornego i dodaj ugotowaną fasolkę. Zamieszaj i zetrzyj na wierzch ser żółty. Wstaw do piekarnika z funkcją grzania grill i wstaw na kilka minut, aż ser się roztopi i lekko zapiecze. Od razu podawaj. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!