Czas przygotowania: 4 h
Liczba porcji: 3
Kaczka
Sos miodowy
Kaczka
Umyj kaczkę, odetnij skrzydełka i oddziel mięso z piersi od korpusu. Odetnij mięso wokół udek. Mięso z kaczki nie powinno być poprzecinane. Płat mięsa lekko rozbij tłuczkiem, przypraw solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Wstaw do lodówki na ok. 1 h. W tym czasie przygotuj farsz.
Zobacz też: PIEROGI GYOZA Z KACZKĄ
Farsz
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na 2 łyżkach masła, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Smaż 3-4 minuty, aż będzie miękka. Dodaj posiekane migdały oraz świeży majeranek. Gotowy farsz dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Farsz nałóż na przyprawiony płat kaczki. Zawiń kaczkę w roladę, zabezpiecz papierem do pieczenia, zaś jego końce zroluj. Piekarnik rozgrzej do 160°C, a następnie wstaw na blaszkę roladę owiniętą papierem. Piecz przez ok. 2 godziny.
Podanie
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Polej nim wypieczoną oraz pokrojoną w plastry roladę z kaczki.
Zobacz też: GRILLOWANA POLĘDWICA Z KURCZAKA I GUACAMOLE