Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Zapiekanka z soczewicą, cukinią i papryką

Ilość porcji: 4 

Czas przygotowania: 45 min.

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 4 małe pomidory malinowe
  • 0,5 łyżki czarnuszki
  • 4 łyżki tartego sera żółtego 
  • 2 średnie cukinie 

Wykonanie:

Soczewicę dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Najlepiej kilka razy. Przełóż do garnka i wlej 500 ml zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut. Soczewica powinna być lekko twarda, nie rozgotowana. Odcedź na sicie.  

Na patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory pokrojone na ćwiartki. Zawartość patelni duś pod przykryciem na średniej mocy palnika co jakiś czas mieszając. Zajmie to ok. 5 - 7 min. Pomidory powinny być rozgotowane, z kolei papryka nadal jędrna i chrupiąca. Warzywa przełóż do miski z ugotowaną soczewicą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę wędzoną i wymieszaj. 

Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie, ukośne plasterki. Dzięki temu będą dużo większe. Na spodzie naczynia do zapiekania rozsmaruj połowę soczewicy z warzywami. Poukładaj plastry cukinii i posyp połową sera żółtego. Wyłóż kolejną warstwę soczewicy, cukinii i sera. Wierzch posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją grzania góra - dół i zapiekaj ok. 25 - 30 min. Gotową zapiekankę odstaw na kilka minut do lekkiego wystudzenia, dzięki temu łatwiej będzie można wykroić kawałki. Podawaj na ciepło.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!