Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min.
SKŁADNIKI:
Wykonanie:
Soczewicę dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Najlepiej kilka razy. Przełóż do garnka i wlej 500 ml zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średniej mocy palnika ok. 10 minut. Soczewica powinna być lekko twarda, nie rozgotowana. Odcedź na sicie.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory pokrojone na ćwiartki. Zawartość patelni duś pod przykryciem na średniej mocy palnika co jakiś czas mieszając. Zajmie to ok. 5 - 7 min. Pomidory powinny być rozgotowane, z kolei papryka nadal jędrna i chrupiąca. Warzywa przełóż do miski z ugotowaną soczewicą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę wędzoną i wymieszaj.
Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie, ukośne plasterki. Dzięki temu będą dużo większe. Na spodzie naczynia do zapiekania rozsmaruj połowę soczewicy z warzywami. Poukładaj plastry cukinii i posyp połową sera żółtego. Wyłóż kolejną warstwę soczewicy, cukinii i sera. Wierzch posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją grzania góra - dół i zapiekaj ok. 25 - 30 min. Gotową zapiekankę odstaw na kilka minut do lekkiego wystudzenia, dzięki temu łatwiej będzie można wykroić kawałki. Podawaj na ciepło.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!