Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: ok. 40 min

 

SKŁADNIKI:

  • duża cukinia
  • mozzarella Fellino 125g
  • puszka pomidorów krojonych La Campagna
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka otartego oregano Bolinero
  • sól
  • pieprz 
  • cukier

Wykonanie:

Pomidory zblenduj na passatę i przelej do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i podgrzewaj na małym ogniu, aby sos nieco zgęstniał. Pod koniec dopraw całość solą i pieprzem. Możesz też dodać niewielką ilość cukru.

Do naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, pokrywając spód. Cukinię umyj, osusz i odetnij końcówki. Następnie pokrój ją w plastry i połowę z nich ułóż ciasno na dnie naczynia. Wlej pozostały sos i wyłóż kolejną warstwę cukinii. Na wierzchu poukładaj kawałki mozzarelli.

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!