Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 2 h
Składniki
Rozczyn:
Ciasto właściwe:
Dodatki:
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody, dodaj cukier i mąkę. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Rosnący rozczyn dodaj do mąki. Wlej wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto aż ciasto zacznie odchodzić od końcówek miksera. Ciasto odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę i podsmaż na małej ilości oleju. Ser zetrzyj na tarce. Gdy ciasto urośnie, odrywaj od niego kawałki, uformuj kulkę i szklanką spłaszcz środek bułeczki. Układaj krążki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj passatą, dodaj paprykę z cebulką, na to szynkę oraz połówki pomidorków. Całość posyp startym serem żółtym, pamiętając, żeby ze względu na rozmiar pizzerinek dodawać wszystko w niewielkich ilościach. Całość posyp delikatnie oregano. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe pizzerinki posyp świeżą bazylią. Dla podkręcenia smaku pizzerinki poddawaj z bazyliowym pesto.
SMACZNEGO!