Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ilość porcji: 8-10

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki

Rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki mąki pszennej

Ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g w ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Dodatki:

  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 150 g passaty pomidorowej La Campagna
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej Premieur
  • 150 g sera żółtego startego
  • pomidorki koktajlowe
  • oregano suszone
  • świeża bazylia
  • pesto bazyliowe La Campagna

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody, dodaj cukier i mąkę. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Rosnący rozczyn dodaj do mąki. Wlej wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto aż ciasto zacznie odchodzić od końcówek miksera. Ciasto odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę i podsmaż na małej ilości oleju. Ser zetrzyj na tarce. Gdy ciasto urośnie, odrywaj od niego kawałki, uformuj kulkę i szklanką spłaszcz środek bułeczki. Układaj krążki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj passatą, dodaj paprykę z cebulką, na to szynkę oraz połówki pomidorków. Całość posyp startym serem żółtym, pamiętając, żeby ze względu na rozmiar pizzerinek dodawać wszystko w niewielkich ilościach. Całość posyp delikatnie oregano. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe pizzerinki posyp świeżą bazylią. Dla podkręcenia smaku pizzerinki poddawaj z bazyliowym pesto.

SMACZNEGO!