Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Szaszłyki z indyka z ziemniakami i cukinią

Czas przygotowania:  1 godzina
Liczba porcji: 12 szaszłyków
Dodatkowe informacja: bez glutenu

SKŁADNIKI

SZASZŁYKI:

  • 1 pierś z indyka (ok. 600 g)
  • 500 g ziemniaków Red Anna
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka oregano Bolinero
  • 1 łyżeczka rozmarynu Bolinero
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Bolinero
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

SOS CZOSNKOWY:

  • 400 g jogurtu naturalnego Miletto
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyj dokładnie, przełóż do garnka i gotuj w mundurkach przez około 20 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie większe kartofle pokrój na połówki lub ćwiartki. Pierś z kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj po pół łyżeczki przypraw: oregano, rozmarynu, papryki i soli oraz dopraw pieprzem. Wlej chlust oliwy i wymieszaj. Cukinię pokrój na półksiężyce, a większe pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Cukinię oraz ziemniaki umieść w misce, dodaj pozostałe przyprawy, wlej oliwę i wymieszaj. Indyka oraz warzywa ponabijaj na patyczki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Szaszłyki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 25 minut. Podawaj od razu z sosem czosnkowym obok.

Sos czosnkowy Jogurt wymieszaj z passatą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przypraw ostrą papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj z szaszłykami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!