Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12 szaszłyków
Dodatkowe informacja: bez glutenu
SZASZŁYKI:
SOS CZOSNKOWY:
Ziemniaki umyj dokładnie, przełóż do garnka i gotuj w mundurkach przez około 20 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie większe kartofle pokrój na połówki lub ćwiartki. Pierś z kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj po pół łyżeczki przypraw: oregano, rozmarynu, papryki i soli oraz dopraw pieprzem. Wlej chlust oliwy i wymieszaj. Cukinię pokrój na półksiężyce, a większe pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Cukinię oraz ziemniaki umieść w misce, dodaj pozostałe przyprawy, wlej oliwę i wymieszaj. Indyka oraz warzywa ponabijaj na patyczki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Szaszłyki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 25 minut. Podawaj od razu z sosem czosnkowym obok.
Sos czosnkowy Jogurt wymieszaj z passatą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przypraw ostrą papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj z szaszłykami.