Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Mniejsze pieczarki pozostaw w całości. Makaron ugotuj al dente we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostaw około 80 ml wody z makaronu. Na rozgrzanej patelni umieść masło, wlej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek, pieczarki i smaż ok. 3 minuty lekko rumieniąc pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje, około pół minuty. Wlej śmietanę i zagotuj. Gotuj kilka minut w razie potrzeby dolewając wodę pozostałą z makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Pod koniec dodaj tymianek, ponownie dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Na patelnię wsyp gorący makaron i wymieszaj. Od razu podawaj z parmezanem i dekoracją ze świeżego tymianku.