Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 min
Placki ziemniaczane:
Gulasz:
Placki: Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostaw je bez mieszania na kilkanaście minut. Po tym czasie lekko dociśnij ziemniaki dłonią i odlej nadmiar płynu. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj na rozgrzany olej (po łyżce ciasta) cienkie placki. Smaż na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.Gotowe placki odłuż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Gulasz: Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Wlej oliwę i po podgrzaniu włóż mięso, dokładnie obsmaż z każdej strony. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż kilka minut aż cebula się zarumieni. Wlej bulion, dodaj przyprawy oraz posiekane obie papryki i cukinię. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
Gulasz możesz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmaż mąkę pszenną ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawaj po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewnianą łyżką, przelej do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszaj i zagotuj.
Gulasz podawaj ze świeżo usmażonymi plackami.