Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 h
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Do mąki dodaj sól, masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki), słodką paprykę i pieprz. Rozetrzyj w palcach, tak długo, aż powstanie tzw. kruszonka. Dodaj żółtko, chwilę wyrabiaj, aż składniki się połączą. Na końcu dodaj wodę i wszystko razem wyrabiaj aż otrzymamy gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i przełóż na formę do tarty o średnicy 23 cm. Spód nakłuj widelcem i włóż do lodówki na 20 minut. Schłodzone przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą lub ryżem, aby nie urosło podczas pieczenia.
Piecz w 190 stop.C przez ok. 10 minut. Usuń papier wraz z obciążeniem, piecz jeszcze 5 minut. Następnie wyjmij i wlej nadzienie. Ponowie włóż tartę do piekarnika na 25 minut.
Nadzienie: Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Dodaj mięso z rosołu, białko, jajko jogurt i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak lub posiekaną natkę pietruszki. Nadzienie wyłóż na podpieczoną tartę.