Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Sos paprykowy:
Sos paprykowy: Paprykę słodką przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C (funkcja grill) przez ok 20-30 minut. Potem przełóż gorące strąki do miski, przykryj ją folią i odstaw do wystudzenia. Gdy tylko papryki wystygną, obierz je ze skórki. Bakłażan piecz w całości w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 45-60 minut, a następnie wyjmij łyżką wnętrze ze skórki.
Obrany czosnek zblenduj w malakserze razem z podpieczonymi warzywami oraz oliwą i octem. Pastę dopraw solą i ostrą papryką. Gotowy sos rozsmaruj na spodzie bułki.
Kalafior pokrój w grubsze plastry, polej oliwą, posyp słodką papryką. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kalafior piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pomidory, camembert pokrój w plastry. Cebulkę posiekaj w cienkie piórka. Na sos paprykowy nałóż sałatkę, pomidor, wypieczony plaster kalafiora, camembert. Wierzch posyp rukolą, nałóż górną część bułki (ją również posmaruj sosem). Tak przygotowane burgery włóż do piekarnika na 2-3 min do 180 stopni C z funkcją grila. Podawaj od razu!