Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h\
Do frytek najlepiej wykorzystać ziemniaki “mączyste”, czyli typu kulinarnego B lub C. Ziemniaki obierz i włóż do garnka z zimną wodą. Dokładnie umyj, osusz i pokrój na grube, prostokątne frytki.
Do garnka wlej olej i rozgrzej do temperatury 130 - 140 stopni. Podziel frytki na niewielkie partie i smaż na oleju ok. 8 - 10 minut. Jeśli dodasz na raz zbyt dużą ilość frytek, temperatura oleju znacznie się obniży.
Frytki w zależności od ich grubości smaż przez około 8 - 10 minut. Wyjmij frytki z oleju łyżką cedzakową i przełóż do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Usuń ręcznik i odstaw do wystudzenia na 30 minut.
Po wystudzeniu przejdź do powtórnego smażenia rozgrzewając olej do temperatury 190 stopni. Wrzuć frytki i smaż około 2 minuty na rumiany kolor. Wyjmij z oleju, oprósz solą i od razu podawaj. Najlepiej smakują z majonezem lub ketchupem!
*W oryginalnym przepisie na frytki belgijskie wykorzystuje się do smażenia łój wołowy. Jednak z powodzeniem możesz go zastąpić olejem.