Czas przygotowania: 1,5 h
Liczba porcji: 3
Sos czosnkowy ze szczypiorkiem
Zobacz też: CZY MOŻNA GRILOWAĆ NA BALKONIE W BLOKU
Patyczki do szaszłyków włóż do wody.
Filet umyj, pokrój na większe kawałki i przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 h. Pomidorki oraz cukinię umyj. Cukinię pokrój w grubsze plastry, a każdy plaster przekrój na połowę. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
Na namoczone patyczki nabijaj kolejno: kawałek fileta, cebulę, pomidor oraz cukinię. Powtarzaj, aż zapełnisz cały patyczek na szaszłyki. Pozostałą oliwą, za pomocą pędzelka posmaruj cebulę, pomidory oraz cukinię. Grilluj ze wszystkich stron, aż mięso będzie miało złoty kolor.
Sos
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj pozostałe składniki na sos i wymieszaj. Podawaj z szaszłykami.
Zobacz też: ZIEMNIAKI Z GRILLA