Ilość porcji: 30 kuleczek
Czas przygotowania: 1 h
Składniki:
Wykonanie:
Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź. Posiekaj drobno koperek, ser pokrój w 1 cm kosteczkę. Do ziemniaków dodaj koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą, Całość dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę. W trzech osobnych talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kulki. Smaż do momentu aż będą złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!