Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kuleczki ziemniaczane z serem

Ilość porcji: 30 kuleczek

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • świeży koperek
  • Pieprz i sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • 100 g bułki tartej
  • 70 g mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź. Posiekaj drobno koperek, ser pokrój w 1 cm kosteczkę. Do ziemniaków dodaj koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą, Całość dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę. W trzech osobnych talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kulki. Smaż do momentu aż będą złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!