Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Zupa Minestrone

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2h

 

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • 80 g cienkiego makaronu
  • oliwa extra vergine
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papryki przekrój na połowę i usuń gniazda nasienne. Kawałki papryki ułóż na blaszce, cebulę i pora posiekaj i również rozłóż na blaszce razem z pomidorami, posiekaną w drobną kostkę marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. 

Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20 minut. 

Bulion przelej do garnka, dodaj czosnek, pieczone pomidory, cebulę, część papryki i pora. 

Zblenduj na gładko i przetrzyj przez sito. Do zupy dodaj pozostałe wypieczone warzywa oraz plastry cukinii. Dodaj liście laurowe. Dopraw zupę solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Zupę podawaj z posiekaną pietruszką.

 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!