Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pieczony kalafior z czarnuszką

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 2h

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz

SOS:

  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Podziel kalafiora na różyczki, ułóż w naczyniu do pieczenia. Dodaj oliwę, kurkumę, czarnuszkę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 20 minut. Upieczony kalafior podawaj z sosem jogurtowym.

Sos: Do jogurtu dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu czarnego. Do miseczki wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny, wlej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane liście mięty.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!