Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pieczone udka z kaczki z jabłkami

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki:

  • 2 udka z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 jabłko

Dodatkowo:

  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, mielona papryka

Wykonanie:

Udka dopraw solą i pieprzem, dodaj obrany i pokrojony na kawałki czosnek. Ułóż udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 40 min. W trakcie pieczenia przygotuj jabłko. Przekrój na połówkę i wydrąż nasiona. Ponacinaj nożem na cienkie plastry. Po 40 minutach zdejmij przykrycie z formy, dodaj jabłka. Piecz 20 minut bez przykrycia. Gotowe udka podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Ziemniaki obierz, jeśli masz dostęp do młodych ziemniaków możesz je dokładnie umyć i piec ze skórką. Pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do formy, posyp przyprawami i oliwą. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 30-40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

SMACZNEGO!