Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 min
Sos boloński:
Sos beszamelowy:
Ser grana padano rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce.
Sos boloński:
Na oliwie, w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz rozdrobnioną w malakserze marchewkę. Możesz ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smaż ok. 5 min. Dodaj mielone mięso i obsmaż mięso, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Wlej wino i gotuj na na średnim ogniu przez 3 minuty, dodaj gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i zagotuj. Dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Sos beszamelowy:
W średnim garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 3 min. Zdejmij garnek z palnika. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmaruj ją masłem. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż cienką warstwę sosu bolońskiego. Na sosie ułóż warstwę płatów makaronu, przykryj warstwą sosu bolońskiego, posyp częścią rozdrobnionego grana padano i polej częścią sosu beszamelowego. Powtarzaj te czynności do momentu zużycia wszystkich składników. Wierzch lasagne polej beszamelem i posyp pozostałym grana padano. Piecz 30 - 40 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 - 10 minut przed porcjowaniem.