Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Lasagne Bolognese

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • 100 g sera Grana Padano Premieur
  • ok. 250 g makaronu, suchego, typu lasagne

Sos boloński:

  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 750 mięsa mielonego wieprzowego z szynki Prosto z Zagrody
  • 100 g białego, wytrawnego wina
  • 100 g bulionu 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g passaty pomidorowej Mutti

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka Miletto 3,2 tł. 
  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 

Wykonanie idealnej lasagne bolognese

Ser grana padano rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce.

Sos boloński:
Na oliwie, w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz rozdrobnioną w malakserze marchewkę. Możesz ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smaż ok. 5 min. Dodaj mielone mięso i obsmaż mięso, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Wlej wino i gotuj na na średnim ogniu przez 3 minuty, dodaj gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym i zagotuj. Dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 

Sos beszamelowy:
W średnim garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj mleko cały czas energicznie mieszając,  aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 3 min. Zdejmij garnek z palnika. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

Pieczenie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmaruj ją masłem. Na dno naczynia żaroodpornego nałóż cienką warstwę sosu bolońskiego. Na sosie ułóż warstwę płatów makaronu, przykryj warstwą sosu bolońskiego, posyp częścią rozdrobnionego grana padano i polej częścią sosu beszamelowego. Powtarzaj te czynności do momentu zużycia wszystkich składników. Wierzch lasagne polej beszamelem i posyp pozostałym grana padano. Piecz 30 - 40 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 - 10 minut przed porcjowaniem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!