Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Schab z morelą

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.

 

Składniki:

  • 1,5 g schabu bez kości
  • 2 łyżki soli
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 świeże morele
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu
  • 50 ml soku ze świeżej pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Mięso wieprzowe umyj i włóż do wysokiego pojemnika. W tym czasie zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, dodaj świeży czosnek i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie zalej schab i wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 170°C  z grzaniem góra – dół. Mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przekłuj środek mięsa i w powstały otwór włóż miękkie morele. 

Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso.

Następnie rozgrzej patelnię z grubym dnem i obsmaż schab z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru. Do naczynia żaroodpornego włóż zarumienione mięso i zalej je bulionem wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Schab piec przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy. Gotowy podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!