Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.
Składniki:
Wykonanie:
Mięso wieprzowe umyj i włóż do wysokiego pojemnika. W tym czasie zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, dodaj świeży czosnek i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie zalej schab i wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 170°C z grzaniem góra – dół. Mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przekłuj środek mięsa i w powstały otwór włóż miękkie morele.
Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso.
Następnie rozgrzej patelnię z grubym dnem i obsmaż schab z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru. Do naczynia żaroodpornego włóż zarumienione mięso i zalej je bulionem wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Schab piec przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy. Gotowy podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!