Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Makaron ze szparagami i czosnkiem

SKŁADNIKI 

  • szparagi - pęczek
  • makaron - LaCampagna lub Premier lub Tagliatelle 300 g
  • 4 łyżki mascarpone - Fellino
  • czosnek
  • mała cebulka
  • łyżeczka masła lub oliwy
  • pieprzy i sól

 

Wykonanie makaronu ze szparagami i czosnkiem

Odłamujemy końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu), myjemy. Na patelnię z roztopionym masłem lub oliwą wrzucamy pokrojone na nieduże kawałki szparagi. Smażymy kilka minut aż szparagi zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, podsmażamy kilka minut aż się zeszkli, następnie dodajemy posiekany drobno czosnek. Mascarpone łączymy z ciepłą wodą z gotowania makaronu i wlewamy na patelnię ze szparagami. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Łączymy z makaronem. Nakładamy na talerz. Wykańczamy odrobiną pieprzu. 

 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!