Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kolorowe szaszłyki z grilla

SKŁADNIKI

 

  • 3/4 kg piersi kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia (około 24 dag)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 średnie czerwone cebule

Marynata:

  • 1/4 szklanki oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz

 

Wykonanie

Papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona, następnie kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 2 cm. Obrane cebule kroimy na ósemki. Piersi kurczaka kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Wszystkie warzywa umieszczamy w jednej misce, mięso wkładamy do drugiej miseczki.

Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, dokładnie mieszamy. Do warzyw i mięsa wlewamy po pół porcji marynaty, mieszamy, by wszystkie kawałki się nią pokryły, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Na namoczone patyczki nadziewamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na średnio gorącym grillu. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (czyli w sumie około 10-12 minut).

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!