Czas: 45 min
Ilość porcji: 2 porcje
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie
Faszerowane bataty:
Dressing:
Faszerowane bataty
Batata umyj i przekrój na pół. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piecz ok. 30 minut, aż będzie miękki.
Soczewicę zalej ½ szklanki wrzątku i odstaw na kwadrans.
Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Wrzuć soczewicę razem z wodą i gotuj na patelni aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dodaj posiekaną paprykę chili i smaż jeszcze chwilę. Soczewicę przypraw solą i cynamonem do smaku.
Bataty częściowo wydrąż i wypełnij je farszem z soczewicy. Posyp natką pietruszki i podawaj z dressingiem.
Dressing
Jogurt wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku o posiekaną natką pietruszki. Przypraw kolendrą i solą do smaku.