Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Placki
Nadzienie szpinakowe
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmaruj go niewielką ilością oleju, aby placki swobodnie odeszły po upieczeniu z papieru. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż do miski, dodaj cebulkę startą na tarce o małych oczkach. Całość wymieszaj z jajkami, roztopionym masłem, słodką papryką, solą i pieprzem. Na formę wykładaj po łyżce ziemniaków w niewielkich odstępach. Jeśli na dnie miski zbierze się sok, nie dodawaj już go do placków. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, na złoty kolor. W międzyczasie przygotowuj nadzienie szpinakowe.
Szpinak umyj i odsącz. Na patelnię dodaj łyżkę masła, wrzuć pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas mieszaj farsz, by się nie przypalił. Smaż aż do całkowitego odparowania wody. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietanki. Mieszaj. Ser feta pokrusz, dodaj do szpinaku, przemieszaj. Nadzienie dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia. Na upieczone placki wyłóż nadzienie szpinakowe.