Czas: 1 h
Liczba porcji: ok. 30 pierniczków
Dodatkowo:
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i przesiej do miski. Miód podgrzej z masłem do rozpuszczenia i zdejmij z palnika. Dodaj pokruszone drożdże, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
Do suchych składników dodaj płynne razem z jajkami. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj na ulubioną grubość - w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pierniczki rozmąconym jajkiem z mlekiem – najlepiej pędzelkiem. Piecz około 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki powinny być miękkie, nie za twarde. Jeśli są twarde, skróć czas pieczenia.