Ilość porcji: 4
Czas: 15 min (przygotowanie) + 3-4 h (oczekiwanie)
Dodatkowe informacje: wegańskie, wegetariańskie, bez laktozy, bez cukru
Pomidory umyj i wrzuć do kielicha blendera. Arbuza pokrój na mniejsze części i pozbaw pestek, a następie dodaj do pomidorów. Bułkę namocz w letniej wodzie i odciśnij z nadmiaru płynu. Do kielicha wrzuć obrane ząbki czosnku, namoczoną bułkę, wlej ocet jabłkowy oraz olej z ostropestu. Zmiksuj aż uzyskasz gładką konsystencję. Gazpacho przypraw pieprzem oraz solą i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Następnie rozlej pomiędzy talerze i podawaj z pokrojonymi na połówki pomidorami, listkami świeżej mięty, posiekaną natką pietruszki i odrobiną oleju z ostropestu.