Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Krem z pomidorów

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów „Malinowy Król”
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu

 

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana 12%
  • liście bazylii

WYKONANIE:

W garnku, w którym będziesz przygotowywać krem z pomidorów wlej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w mniejsze kawałki cebulę. Cebula ma się zeszklić. Pod koniec dodaj przetarty przez praskę czosnek. Pomidory umyj pod zimną, bieżącą wodą i obierz cienko ze skórki. Pokrój na większe kawałki. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj pokrojone na kawałki pomidory oraz bulion. Do gotującej się zupy dodaj przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu. Zupę gotuj jeszcze 10 minut  bez przykrywki. Następnie zblenduj na gładki krem. Podawaj z kleksem śmietany i listkami
świeżej bazylii.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!