Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wiosenna sałatka cezar

lość porcji: 4

Czas przygotowania: 1,5 h

 

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 3 główki sałaty rzymskiej
  • 8 rzodkiewek, przekrojone na połówki
  • 2 łyżki startego wędzonego sera żółtego

Sos cezar:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta oregano

Dodatki:

  • 1 mała bagietka pełnoziarnista

Wykonanie:

Jajka włóż do wrzątku i gotuj 7 minut. Po ugotowaniu przelej je lodowatą wodą. Po wystudzeniu obierz i pokrój na połówki. Sałatę rzymską opłucz, osusz porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z połową sosu, przełóż do salaterek lub talerzy. Poukładaj rzodkiewki przekrojone na połowę i polej sosem. Wierzch udekoruj połówkami jajek, posyp pieprzem i tartym wędzonym serem. Podawaj z bagietką zapieczoną w tosterze lub piekarniku.

Sos cezar:
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano i wymieszaj.

SMACZNEGO!