Ilość porcji: ok. 5 porcji
Mięsne kotleciki:
Sos:
Dodatkowo:
Pierś z indyka umyj, pokrój na kawałki i rozdrobnij w melakserze lub pojemniku rozdrabniacza. Przełóż mięso do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko i musztardę. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż na 1,5 łyżki oleju na złoty kolor. Przełóż do miski z mięsem i pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Uformuj nieduże kotleciki mocząc ręce w chłodnej wodzie. Patelnię rozgrzej z pozostałym olejem i smaż burgery po ok. 5 minut z każdej strony. Możesz też obtaczać kotleciki w oleju i kłaść na suchą patelnię.
Ogórka obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z rzodkiewką. Dodaj sporą szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz z nadmiaru soku. Dodaj posiekany koperek, jogurt, majonez i pieprz. Wymieszaj, w razie potrzeby dodając więcej soli.
Bułkę do burgerów przekrój na połowę. Chleb pokrój na grubsze kromki. Bułki/kromki chleba włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut, aby były chrupiące. Na połowie bułki/kromce chleba umieść mieszankę sałat, kotlecika oraz sos z rzodkiewki i ogórka. Przykryj drugą połówką bułki/kromką chleba i od razu podawaj.