Czas: 1 h Ilość porcji: 8 (forma o średnicy 20 cm) Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegetariańskie
SKŁADNIKI
500 g marchewki
150 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
100 g rodzynek Sereno
100 g orzechów włoskich Sereno
100 g erytrytolu lub ksylitolu
150 ml oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Bolinero
2 łyżeczki cynamonu Bolinero
szczypta soli
DODATKOWO
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka syropu klonowego Premieur
kilka orzechów włoskich Sereno
odrobina cynamonu Bolinero
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był płynny i ubij trzepaczką z jajkami. Przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką.
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do masy.
Ciasto przelej do formy o średnicy 20 cm pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 45-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj polewę. Z puszki po schłodzonym przez noc mleku kokosowym zbierz śmietankę. Ubij ją lekko mikserem z syropem klonowym. Masę wylej na ciasto. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi i posyp cynamonem. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.