Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut
Dodatkowe informacje: wegetariańskie
Ciasto:
Farsz:
Do podania:
Farsz
Twaróg ze śmietaną ugnieć za pomocą widelca. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z serem oraz cynamonem.
Ciasto
Mąkę przesyp do miski, dodaj sól oraz olej, wbij jajko i zacznij powoli zagniatać ciasto, wlewając powoli wodę. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto. Powycinaj z niego okręgi o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego ułóż po łyżeczce farszu i zlep pierogi, formując falbankę. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi podawaj z kleksami śmietany, daktylami i cynamonem.