JAK ZROBIĆ ZUPĘ KREM Z DYNI?
Liczba porcji: 4-5
Czas przygotowania: 45 min
Do podania
Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ i pokrój w kostkę. W większym garnku, o nieprzywierającej powłoce, zeszklij na maśle oraz oleju pokrojoną w kostkę cebulę. W połowie smażenia dodaj czerwoną paprykę (pokrojoną w kostkę), odrobinę posiekanego chilli (bez pestek) oraz dynię. Smaż, mieszając przez ok. 7-8 minut. Wlej mleko kokosowe, wodę, przykryj garnek i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małej mocy palnika ok. 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Zmiksuj całość w blenderze, dopraw solą, pieprzem i ksylitolem. Podawaj z dodatkiem śmietany lub jogurtu, pietruszki, odrobiny chilli i posiekanych pestek dyni.