Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Cytrynowe scones z melisą

Ilość porcji: ok. 15 sztuk

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej melisy
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp cukier oraz sól i wymieszaj. Wsyp posiekane listki melisy, otartą skórkę z cytryny i wymieszaj. Wlej śmietankę wymieszaną z jajkiem i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm delikatnie podsypując mąką. Wykrawaj szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami krążki o średnicy ok. 5 cm - 6 cm. Bułeczki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu mlekiem. Piecz w temperaturze 200ºC około 20 - 25 minut. Studź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą lub bitą śmietaną.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!