Czas: 30 min + 2 h oczekiwania
Ilość porcji: 4 porcje
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie
Buraki umyj, osusz, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do pierkarnika nagrzanego do 220°C na około 2 godziny (aż buraki będą miękkie). Następnie odstaw do przestudzenia, zdejmij folię i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka.
Wlej gorący bulion oraz ¾ zawartości wcześniej wstrząśniętego mleczka kokosowego. Wrzuć drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty na tarce czosnek i imbir.
Następnie zawartość garnka zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby zupa okazała się za gęsta, dolej więcej bulionu. Dopraw solą do smaku.
Zupę przelej na talerze. Wierzch polej pozostałym mlekiem kokosowym, posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika (możesz je uprzednio podprażyć na suchej patelni).