Ilośc porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
Klopsiki:
Sałatka:
Sos:
Wykonanie:
Klopsiki: Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz ząbki czosnku. Umyj, obierz marchewkę i pokrój na 2-3 części. Umyj i pokrój paprykę na 2-3 części. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż będą drobno posiekane. Posiekane warzywa podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek.
Smaż je przez 10 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Następnie dodaj szpinak. Mieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Wrzuć do malaksera ciecierzycę z puszki (bez wody) i przesmażone warzywa (schłodzone, niezbyt gorące). Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym, aż połączą się w miarę jednorodną masę. Ciecierzycę należy posiekać na małe kawałki (nie na przecier). Do dużej miski przełóż rozdrobnioną ciecierzycę ze smażonymi warzywami, dopraw przyprawami.
W zależności od wilgotności warzyw należy dodać mąkę owsianą. Zacznij od 2 łyżek i dodaj więcej w razie potrzeby. Masa na klopsiki powinna być miękka, ale lepka i zwarta. Z gotowej masy uformuj klopsy wielkości orzecha włoskiego smaż na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oleju.
W misce wymieszaj mieszankę sałat z wystudzonymi klopsikami, posiekanym w kostkę burakiem i cebulą. Następnie dodaj posiekane rzodkiewki. W osobnej miocie umieść składniki na sos, wymieszaj i polej nim sałatkę. Wierzch posyp prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO!