Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wiosenna sałatka z klopsikami warzywnymi

Ilośc porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min

 

Składniki:

Klopsiki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mrożonego szpinaku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3-4 łyżki mąki owsianej

Sałatka:

  • mieszanka sałat
  • rzodkiewka
  • 1 duży ugotowany burak
  • 1 czerwona cebula
  • 30 g prażonego słonecznika

Sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy

Wykonanie:

Klopsiki: Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz ząbki czosnku. Umyj, obierz marchewkę i pokrój na 2-3 części. Umyj i pokrój paprykę na 2-3 części. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż będą drobno posiekane. Posiekane warzywa podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek.

Smaż je przez 10 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Następnie dodaj szpinak. Mieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Wrzuć do malaksera ciecierzycę z puszki (bez wody) i przesmażone warzywa (schłodzone, niezbyt gorące). Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym, aż połączą się w miarę jednorodną masę. Ciecierzycę należy posiekać na małe kawałki (nie na przecier). Do dużej miski przełóż rozdrobnioną ciecierzycę ze smażonymi warzywami, dopraw przyprawami.

W zależności od wilgotności warzyw należy dodać mąkę owsianą. Zacznij od 2 łyżek i dodaj więcej w razie potrzeby. Masa na klopsiki powinna być miękka, ale lepka i zwarta. Z gotowej masy uformuj klopsy wielkości orzecha włoskiego smaż na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oleju.

W misce wymieszaj mieszankę sałat z wystudzonymi klopsikami, posiekanym w kostkę burakiem i cebulą. Następnie dodaj posiekane rzodkiewki. W osobnej miocie umieść składniki na sos, wymieszaj i polej nim sałatkę. Wierzch posyp prażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO!